Érckő Tanoda 2019. decemberi programja

December hónapban is elsődleges feladatnak tekintettük a gyermekek értelmi fejlesztését, az egészséges életmódra nevelést (étkezés, a mozgás öröme).

Készültünk az ünnepek méltó megünneplésére. Az ünnep üzenetét megértették, befogadták a gyerekek.

A beszélgetések, műsor betanulása,előadás, kézműves foglalkozásokon készített ablak, ajtó, asztali díszek készítése lehetőséget nyújtott arra, hogy érzelmeik helyes mederbe terelődjenek.

Szívesen vettek részt tanodánk ünnepi díszbe varázsolásában.

Szeretettel készültek műsorral a Mikulás köszöntésére.

Hatalmas élmény volt a buszos kirándulás Budapestre december 6-án, amely egész napos volt.

Megtekintettük a Magyar Nemzeti Múzeumot és a Magyar Vasúttörténeti Parkba látogattunk el. Mindkét helyen részt vettünk a kiválasztott programokon.

A Magyar Nemzeti Múzeumban két csoportra osztva, interaktív múzeumi órán vettünk részt. Az iskolában tanultak elmélyítéséhez, élővé tételéhez nincs is jobb hely a múzeumnál! Nem csupán információt közöltek, de élményt is adtak, ami hazavihető és ami további felfedezésre csábítja a gyerekeket.

Minden múzeumi óra természetes része az adott témához kapcsolódó kiállításrész közös megtekintése, feldolgozása. A programok során kiscsoportos feladatokat, interaktív elemeket, kézbe vehető műtárgymásolatokat, a korszak tárgyi világát felidéző alkotómunkát váltakozva alkalmazott. a foglalkozást vezető múzeumi dolgozó. A nagyobb gyermekek Mátyás korában, a kisebbek a lovagi korban „jártak”.

Majd közös foglalkozáson, nagy lelkesedéssel  címert színeztek és ragasztottak az előre elkészített pajzsokra. Megtekintettük a kincstárat, láttuk a koronázási palástot, megcsodáltuk az épületet.

A múzeumlátogatás után ebédeltünk a Nyugati téren, egy pizzériában.

Ebéd után a Nyugati pályaudvarról induló Mikulás vonattal a Magyar Vasúttörténeti Parkba utaztunk.

Élmény volt a vonattal utazás, hiszen a gyerekek közül sokan vonatot sem láttak, nemhogy utaztak volna rajta.

A Magyar Vasúttörténeti Park, Európa első interaktív vasúti Parkja, – mely’ 70.000 négyzetméteres alapterületen száznál is több vasúti járművet, és a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezést mutat be .

A Vasúttörténeti Park hatalmas csarnoka, különböző programok lebonyolítására nyújt lehetőséget.

A gyerekek kipróbálták a fordítókorongot, ami eredetileg arra szolgált, hogy a mozdonyokat egyik vágányról a másikra át lehessen tenni, és meg lehessen azokat fordítani. Nem maradt ki a programból az apró gőz- és dísel mozdony húzta „vonatozás” sem.

A hatalmas csarnokban a gyerekek találkoztak a Mikulással és a manókkal, akiktől megkapták csomagjaikat. Volt, aki kézműves foglalkozáson vett rész, míg mások az ugrálóvárat próbálták ki. Néhányan vásárlással töltötték az időt.

Az nap végére elfáradt a gyereksereg. Jól érezték magukat. Eseménydús nap volt.

2019.12.09-én tanodánkba látogatott a „Hét Kútforrás Szociális Alapítvány Mikulása”. Az alsós gyerekek nagy izgalommal várták érkezését.

Néhány perccel 16:00 óra után felcsendült a jól ismert dal: „ Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó.” Hirtelen csengőszó hallatszott, majd belépett  a nagyon várt vendég. 

A gyerekek versekkel, énekekkel köszöntötték, hiszen ünnepi műsorral készültek. A Mikulás megköszönte és megdicsérte őket.

 A puttonyában valóban volt minden jó. Amikor átadta a csomagokat, minden gyerekhez volt 1-2 szava. Voltak, akiket megdicsért szorgalmáért, jó magaviseletéért, voltak viszont olyanok is, akiket figyelmeztetett csínytevéseik miatt.

Minden gyermek ígéretet tett, hogy jó lesz és szorgalmasan fog tanulni. A Mikulás bácsi így búcsúzott: Jövőre újra találkozunk, meglátogatlak benneteket!

A gasztronómiai élvezetekből sem maradtak ki a gyerekek, mákos piskótát sütöttek.