Májusfa állítás

Április 28-ra, péntekre tervezte az Önkormányzat a Májusfa állítást bemutató hagyományt. A programhoz csatlakoztak a tanodás gyermekek is. Szép időben, izgatottan várták a fa feldíszítését. Elkövetkezett a pillanat, amikor elkezdhették a díszítést krepp-papír szalagokkal és lufikkal. A szülők, ovisok, felnőttek is szép számmal részt vettek a rendezvényen, ők is segédkeztek a fa feldíszítésében, majd a fa felállításában is. Ezek után rövid áttekintés következett a szép hagyományról, majd meghívták a tanodások a résztvevőket egy szendvicsre és egy pohár teára. Mindenki elégedetten távozott a kis megemlékezés után.

Május 1. – A májusfa állításának hagyománya régen és napjainkban

A nap arról nevezetes, hogy ekkor állítják fel a májusfát. Korábban ingadozott e cselekvés időpontja május első vasárnapja és pünkösd között, de napjainkra már egyértelműen május elsejére állandósult.
Szajlán is régi hagyomány a májfa állítás.Már reggel vitték a fát a legények a leány házához, ami legtöbbször gyertyán volt, s 5-10 méter magas is lehetett. A lány dolga volt feldíszíteni, kötöttek rá selyemkendőt, színes szalagot, esetleg egy üveg bort is, aztán a fiúk a kapuhoz kötötték. Köszönetnyilvánításként illet megvendégelni a legénycsapatot. Körülbelül egy hónapig állt a fa a ház előtt, aztán kitáncoltatták. Ha valamelyik lány májfát kapott a faluban, az azt jelentette, hogy neki már komoly udvarlója van. Ez volt a szerelmük jelképe még a régi időkben.
Manapság, ha végig sétálunk május elsején Szajla kis utcáin, már nem sok olyan házat láthatunk, ahol májfa áll. Leginkább csak ott találhatunk, ahol kislány van a családban, s neki állít az apukája, vagy valamelyik fiú rokona májfát. Napjainkban egyre inkább jellemző már hogy májuskosarat kapnak a szajlai lányok az udvarlójuktól s ezt az ablakukba teszik ki.

KÉPGALÉRIA