Szent Márton Tanoda 2020. év programjai

Idén tanodánk február 20. -án tartotta a farsangot. Nagy Örömünkre egy pár szülő is el tudott jönni az ünnepségre. A gyerekek izgatottan készülődtek, egy páran besegítettek a farsangi fánk készítésében is. Ötletes, kreatív maszkokat is csináltak, melyek később a tanoda falára kerültek.

2020.04. Tartós élelmiszer osztás:

Egri kirándulás

A Szent Márton Tanoda elhatározta, hogy a tanodás gyerekekkel ellátogat Heves megye székhelyére, Egerbe. Az időpont 2020. június 25.-re esett. Sokat hallottunk a „Város a város alatt” kiállításról, s ez kíváncsivá tett bennünket. Így eljött a nap, melyet a gyerekek nagyon vártak.

Először elsétáltunk az Érsekkertbe, ez Eger legnagyobb parkja, a termálfürdő szomszédságában található. A „Város tüdejeként” is hívják. A park közepén díszes szökőkút látható, évszaknak megfelelően mindig változó virágokkal. Igazán pompás látványt nyújtanak, tetszett a gyerekeknek is. Ezt a sétát egy finom ebéd követte az Expressz étteremben. Az ebéd után várt bennünket a „város alatti” kiállítás és az időalagút. Ez a kiállítóhely az Eger alatti pincerendszer egy részében helyezkedik el. Az egykori Gyertyás Borok Házából ma időalagút nyílik, mely visszaröpít bennünket a múltba. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a tárlatvezető által elénk tárt történeteket. A látvány önmagáért beszélt. Találkozhattak régről fennmaradt szerszámokkal, boroshordókkal. Elképzelhették, hogyan éltek az akkori emberek. A pincerendszer végeláthatatlan tárnái igazán magával ragadó érzést nyújtanak.

Összességében elmondhatjuk, hogy sok szép, érdekes, kellemes élményekkel térhettünk haza. Az idő is kegyes volt hozzánk, így elmondhatjuk, hogy nagyon szép és maradandó volt ez a nap mindannyiunk számára.

2020.06.15-19

Az egészséges életmód napjaink felgyorsult világában egyre inkább égető kérdéssé vált. A helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód a médiában is számtalanszor hangoztatott probléma, amivel kell, hogy foglalkozzunk, nem hunyhatunk szemet fölötte. Ez a gyerekekre jelent egyre nagyobb veszélyt, hisz az ilyen életvitel később nagyon sok egészségügyi gondokhoz, társadalmi illetve szociális problémákhoz, vagy legrosszabb esetben is tragédiához vezethetnek. Feltett szándékunk , hogy a gyerekek megismerjék és felismerjék mind elméletben, mind pedig gyakorlatban ennek a fontosságát, és tegyenek is azért, hogy egészségesek és energikusak legyenek.

2020.06.22-26 Sporttábor

 Célunk: A tanulók alapvető mozgáskészségei kialakuljanak, hogy a további bonyolultabb sportági és táncos mozgások tanulásához alapot szerezhessenek. A játéktevékenységekkel fejlesszük a koordinációs, kooperációs és kommunikációs képességeket, a kreativitást, problémamegoldó gondolkodást, valamint hozzájáruljunk a közösségi kompetenciák kialakításához. A koordináció javításával, a pszichomotoros képességek játékos fejlesztésével stabilizálódjanak az alapvető mozgáskészségek.

Nyílt nap

A Szent Márton Tanodában 07.17-én nyílt napot tartottunk. Sok szülő, hozzátartozó és gyermek érdeklődését sikerült felkeltenünk.

A program csábítónak ígérkezett. Meghívtuk a Tanodába a képzőművészet mesterét Lóri bácsit és feleségét. Megkértük őket, hogy mutassanak be a gyermekek számára különleges és érdekes dolgokat, mely fejleszti kreativitásukat és technikai tudásukat. Egy kicsit a múltba visszamenve ennek eleget is tettek. Lóri bácsi a kötélfonás fortélyait mutatta be. Minden gyermek kipróbálhatta a kötélfonás csínját-bínját. A gyerekek  és a szülők Lóri bácsi útmutatása alapján lelkesen dolgoztak ezen a „feladaton”. Nagyon örültek a saját maguk által elkészített kötélnek, fonásnak. Lóri bácsi felesége pedig a nemezelés technikáját mutatta be. A nemez ősi eredetű textil, melynek birkagyapjú az alapanyaga. Melegvíz és szappan segítségével összenemezelődik. A gyerekek gyúrták, formázták az anyagot, s a végén elkészültek a gyönyörű, színes nemezgolyók. Nagyon örültek az elkészült színes, vidám golyóknak, melyet akár labdaként is használhatnak. Ezután következett az arcfestés, melynek szintén nagy sikere volt.  Vidáman nézegették magukon és egymás arcán is az elkészült sminkeket, ábrákat, motívumokat.

Úgy gondoljuk a gyermekek arcát, mosolyát nézve a Tanodának sikerült egy szép, kellemes napot varázsolni számukra.

Kulturális program

2020.07.21-én ellátogattunk a Szántó Vezekényi István Könyvtárba 09:30-tól 12:30 ig, ahol szövegértési fejlesztésen vettek részt a gyerekek.

Első alkalom révén játékos bemutatkozással, névmemória játékokkal kezdték a gyerekek, majd a csoport szabályokat is felállították. A gyerekek fontosnak tartották többek között a tisztelet, a bizalom, az őszinteség elemeinek kiemelését.

Bevezetésképpen a könyvtár szerepéről, illetve a gyerekek könyvtári látogatási szokásairól beszélgettek. Ezt követően egy szövegértési feladatot oldottak meg, amit közösen megbeszéltek, értelmeztek, javítottak.

Tanodásaink számára nagyon hasznos és tanulságos délelőtt volt ez a mai nap.

DISPUTA

Erdeiné Csepregi Erzsébet vezetésével 2020.07.14.-én megtartottuk a sokadik disputánkat. A gyerekek várták Zsóka nénit, hiszen volt olyan gyermek köztük, aki már többször is részt vett ezeken a foglalkozásokon.

Képzőművészeti tábor 2020.07.27-31

Úszásoktatás

2020.08.13-14.-én ellátogattunk a Bükkszéki fürdőbe. A gyerekekkel a reggeli buszjárattal indultunk. Megérkezésünk után a gyerekek azonnal birtokba vették a medencét. Felelevenítették a haladók az eddig tanultakat. Boldogan úszkáltak, a csúszdát is lelkesen igénybe vették. A kezdőknél hangsúlyt fektettünk a következőkre: önállóan, lehajtott fejjel, összezárt lábbal hajtsák végre a feladatot. A siklást is gyakoroltuk. A haladóknál pedig az úszásmozgások gyakorlása volt a fő cél. Összegségben a gyerekek jól érezték magukat, hazafelé jót fagyiztak mindkét nap.

2020.10.14.

Új esélyteremtés – a roma fiatalok továbbtanulásáért – műhelykonferencia beszámoló

Október 14.-re meghívást kaptunk az Egri Eszterházy Károly Egyetemre-

új esélyteremtés – a roma fiatalok továbbtanulásáért – műhelykonferencia beszámolójára.  Tanodáink kulturális bemutatójával indult, gyönyörű táncot láthattunk. 💃 A résztvevőket köszöntötte dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektorasszony, valamint a minisztérium, a tankerületi központ és a városvezetés részéről hangzottak el köszöntők.

Ezt követően két műhelybeszélgetés során került sor eszmecserére. A konferencia résztvevői egyrészt az „Összefogás – együttműködés (Egyetemisták – Roma Szakkollégisták a szegregátumért)”, másrészt az „Új esélyteremtés a Roma fiatalok továbbtanulásáért” c. műhely-beszélgetésben vitathatták meg tapasztalataikat.

Az ebédet a Tehetségfüzet átadó és egy ahhoz kapcsolódó műhelybeszélgetés követte, melyben középiskolai tanárok és diákok is megosztották véleményüket a Tehetségútlevél programmal kapcsolatban.